Zelf administratie doen?

Zelf je administratie doen klinkt als een kostenbesparing. Maar een simpele berekening laat zien dat je hierdoor juist veel duurder uit bent. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat ZZP’ers gemiddeld 7 uur per maand besteden aan hun administratie. Dat is op jaarbasis 84 uur. 

Laten we het niet te gek maken, maar als we uitgaan van een uurtarief van € 60,- dan ‘kost’ het voeren van een eigen administratie zo rond de € 5000,- per jaar. En dat terwijl er al administratiekantoren (zoals wij!) zijn die voor € 800,- tot € 1250,- per jaar je alles uit handen nemen.

Zelf doen
Veel ZZP’ers vinden dat zij zelf de onderneming zijn. Dus willen ze alles zelf doen, omdat zij zich er verantwoordelijk voor voelen. Ook voor hun administratie. En nee, dat kun je niet kwalificeren als privétijd, want je voert gewoon zakelijke activiteiten uit naast je eigenlijke werk.

Slecht nieuws
Het ligt in de menselijke psyche om pijn te vermijden en dus niet direct open te staan voor slecht nieuws, maar acceptatie is toch vaak de eerste stap naar verbetering of herstel. Accepteer dus gewoon dat de administratie je veel tijd kost als je het zelf doet. Effectieve werktijd die je beter aan andere zaken kunt besteden. Zoals acquisitie.

Orderportefeuille
De tijdsbesparing die het uitbesteden van je administratie je oplevert kan je inzetten voor echt belangrijke zaken zoals netwerken, relatiebeheer of zoeken naar nieuwe klanten. Zeg nu zelf: een nieuwe klant of een extra opdracht van een bestaande klant levert toch meer op dan de kosten voor een boekhouder? Dan bestaat er ook de kans dat de ene opdracht weer een andere oplevert en zo groeit je orderportefeuille door.